Ægtepagt før skilsmisse kan rede trådene ud

Når et par står over for at ville gifte sig, er tanken om, at det en dag måske vil gå i stykker og ende i en skilsmisse meget fjern. Men desværre viser skilsmissestatistikkerne, at ægteskaber går i stykker i mange tilfælde. Står du over for et ægteskab? Måske skal I have en ægtepagt.

I forbindelse med skilsmisser er en af de ting, der skaber allerflest problemer og konflikter selve delingen af det fælles bo, der nu ikke skal være fælles længere. Altså simpelt sagt, at finde ud af, hvem der skal have hvilke ting med ud af ægteskabet. Når I indgår en ægtepagt, kan I selv bestemme, hvem der skal have hvad, hvis jeres ægteskab skulle ende i skilsmisse.

En ægtepagt er en juridisk bindende aftale mellem to personer for deres kommende eller nuværende ægteskab. I en ægtepagt kan man specificere hvilke af et pars værdier og ejendele, som de to parter ejer hver især, og hvem der skal have det, hvis den fælles lykke til sidst ender i skilsmisse. Er der noget, som skal være særeje og dermed ikke skal kunne deles, hvis du/I bliver skilt en dag? Det er en måde at indrette jeres økonomi på, som I selv ønsker det.

Bør du og din partner indgå en ægtepagt?

Når man vælger at indgå i et ægteskab, får man per automatik fælleseje, der ikke kun omfatter det, som I havde hver for sig inden I giftede jer, men også gælder alt, som I erhverver jer i løbet af jeres ægteskab. Det gælder også diverse gevinster, arv eller jeres egen opsparing.

Har I hver især børn fra tidligere ægteskaber, ejer en eller måske I begge en virksomhed, eller er der store forskelle på jeres formuer før I gifter jer, kan det være en god idé at indgå en ægtepagt, så der er helt optegnede og rene linjer i forbindelse med en eventuel skilsmisse.

Kan man selv udforme en ægtepagt?

Det kan være ganske svært at overskue at lave en ægtepagt, og det er vigtigt at vide, at det kan være kompliceret at finde ud af, hvilke ejendele og aktiver der hører hjemme i en ægtepagt og ikke i for eksempel et testamente, hvilket naturligvis er to meget forskellige ting.

Derfor er det klar anbefalelsesværdigt at søge hjælp og rådgivning hos en advokat, der har rig erfaring med både ægtepagter og testamenter. Det er der heldigvis mange advokatfirmaer som tilbyder, og mange steder kan man også få en uforpligtende snak om testamenter og ægtepagt og skilsmisser.

Hvad skal man ellers tænke på?

Der er mange ting at tænke på, ikke bare ved skilsmisse, men også når samliv af andre slags ender. Er der for eksempel børn involveret? Her skal det nemlig også overvejes, hvem der skal have forældremyndighed, eller om den skal være fælles. Det skal også bestemmes, hvor børnene skal bo, og om der skal betales børnebidrag og i så fald hvor meget. Det kan i sagens natur blive kompliceret, og her kan man også få brug for rådgivning.

For at vende tilbage til de økonomiske opgør i forbindelse med skilsmisse og endt samliv, skal det siges, at udgangspunktet, når det kommer til ophør af samliv er noget anderledes, end det er ved ægteskab og skilsmisse. Men her er udgangspunktet, at hver part tager hhv. den formue og den gæld med sig, som de hver i sær selv står for.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *