Ejerskifte: Har du styr på både ejerskifteforsikring og økonomi?

Der er ingen tvivl om, at et ejerskifte sætter gang i tankerne om, om du nu også har husket det hele. Et ejerskifte kan både ske som førstegangskøber, men det kan også være for den gedigne boligejer. Hvis du har prøvet at investere i bolig før, vil du formegentlig være klædt bedre på til alle de praktiske ting. Er du førstegangskøber, så er der en masse forberedelser, du skal gøre dig, som kan være vanskelige at holde styr på. Du skal eksempelvis undersøge, om du skal have en ejerskifteforsikring, og du skal have fuldstændig styr på økonomien.

Husk ejerskifteforsikringen, inden du overtager boligen

Der er som sagt mange ting at tage stilling til, hvis du skal investere i bolig første gang. Det er værd at starte med de ting, som har en deadline. Én af de ting er en ejerskifteforsikring. Ejerskifteforsikringen skal senest tegnes, før du overtager boligen – og aller senest før, du modtager nøglerne. Det er vigtigt, for at din forsikring er gyldig. Det er ikke sikkert, at du vælger at investere i forsikringen, men det er vigtigt, at du undersøger det i god tid. På den måde undgår du stress lige inden, du står klar til at flytte ind. Du skal blandt andet overveje, om du skal have en standard dækning eller en udvidet ejerskifteforsikring.

Ejerskifteforsikringen er ikke lovpligtig. Men den dækker skader og mangler, som ikke er beskrevet i tilstandsrapporten (men som er undersøgt og nævnt i huseftersynsordningen). Den dækker derfor også skader, som potentielt kan løbe op i dyre penge. Af den årsag vælger mange mennesker at takke ja til ejerskifteforsikringen og på den måde få mere ro i maven.

Økonomien skal være på plads

Det kan være skræmmende at tage hele sin livsopsparing og spytte i ét projekt. Og det er jo lige præcist, det man gør, når man investerer i en bolig for første gang. Det er hvert fald ofte tilfældet. Tidligere har du måske kun haft SU-gæld eller et par overtrukket dankort, og pludselig står du i milliongæld. For nogle er det et skræmmende scenarie. For at du kan få så meget ro i maven, er det vigtigt, at du har fuldstændig afklaring med din økonomi.

Det ville være et skrækscenarie at flytte ind i en bolig for at opdage et halvt år senere, at økonomien faktisk ikke er holdbar. Det er selvfølgelig et sådant scenarie, din bank hjælper dig med at undgå. Men tag også selv dine forholdsregler. Sørg for, at dit budget er realistisk – og gerne med et par buffere. Hvis din kæreste og dig pludseligt beslutter jer for at få et barn eller en hund, holder budgettet så stadigt? Og hvad med de uforudsete udgifter, er der sat rigeligt af her? Hvis I eksempelvis flytter ind i et gammelt hus, kan det være rart at have en forholdsvis god buffer til at klare eventuelle reparationer.