Guide til dig, der skal have nyt tag

Står du og skal have nyt tag på dit hus, udhus eller sommerhus, kan du godt komme til at føle, at du bliver sat på en prøve. Der er nemlig rigtig mange ting der skal tages højde for, når du skal have nyt tag. Det er ikke blot et stort projekt rent praktisk, det er også rigtig mange valg, du skal forholde dig til, hvilket nemt kan virke forvirrende, hvis det er første gang, du skal have nyt tag. Og et nyt tag er jo ikke bare et nyt tag. Du skal huske på, at det tag du lægger på dit hus skal være der i cirka 40-50 år, og der skal gerne kunne holde sig flot og tæt gennem alle årene.

Tag de rigtige valg, når du skal have nyt tag
Hvordan træffer du så de rigtige valg i forhold til et nyt tag? Det er en god ide, at have forberedt hvilke spørgsmål, der skal stilles, når du skal ud og købe et nyt tag. Udover at både pris og udseende på et nyt tag spiller en afgørende rolle i beslutningsprocessen, så er det langt fra det eneste du skal bekymre sig om. Når du skal finde det helt rigtige nye tag, så skal du blandt andet forholde dig til hvorvidt du er begrænset af valgmulighederne på grund af den bolig du bor i. De fleste kommuner i Danmark har en lokalplan, der kan være med til at begrænse dit valg, når du skal have nyt tag. De lokalplaner er sat i verden for at sikre et pænt og ensartet boligkvarter, og her spiller tagbeklædningen er afgørende rolle. Er du i tvivl om, hvordan det forholder sig i din egen kommune, så forhør dig hos både din ejerforening og hos din kommune.

Derudover indebærer køb af nyt tag også, at du forholder dig til tagets overflade, størrelsen, kvalitet og  om der skal bruges specialsten.

Udseendet på dit nye tag
Det kan være svært at vælge et nyt tag til sit hus, både fordi udbuddet af tagtyper er kæmpe, men også fordi det kan være svært at vælge udseendet på sit nye tag. Taget har en afgørende betydning for husets personlighed, og derfor er det vigtigt at finde det helt rigtige, når man leder efter nyt tag.

Du kan vælge mellem rigtig mange forskellige typer nyt tag, men til huse bruges der oftest tegl, eternit, stål eller beton. Vælger du at dit hus nye tag skal bestå af tegl, så er de to mest anvendte former for teglsten vingetagsten og falstagsten. Hvor vingetegl findes i en begrænset mængde udformninger, fås falsteglen i rigtig mange forskellige. Vingetagsten er som regel mindre end faltagsten, og anses for at være den klassiske, rustikke tegl. Vingetagsten er den type tegl, som du oftest støder på, men den er dog ikke lige så tæt som falstegl, og den kræver derfor et mere robust undertag.

Den helt rigtige tegl til et nyt tag
Udover at beslutte dig for udseendet, når du skal købe nyt tag, så skal du også beslutte dig for, hvilken overflade teglen skal have. Teglens overflade bestemmer graden af smudsafvisning, og den har en stor indvirkning på husets endelige udseende. Der findes fire gængse typer overflader på teglsten: natur, engoberet, edelengoberet eller glaseret.

Derudover skal du, ved køb af nyt tag, bestemme dig for størrelsen på teglene. Hvor et lille hus typisk vil være pænest med små tegl, så passer større tegl bedst til store huse. Et tip er, at kigge på andre huse der minder om dit eget, og på den måde danne dig et indtryk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *